Boyalı Rulo Sac

Bobin boyama rulo halindeki yassı metallere poliüretan merdaneler ile uygulanan yüksek otomasyona dayalı kesintisiz bir boyama işlemidir. Boyalı saclar aşağıda belirtilen adımlardan oluşan kesintisiz hatlarda üretilir.

  • Bobin açılır, üst ve alt yüzeyler temizlenir (özel kimyasallar ile yıkanır ve durulanır),
  • Üst ve alt metal yüzeyleri kromatlanır (korozyon direncini arttırıcı ve boyanın tutunmasını güçlendiren işlem) ve fırınlanır.
  • Astarlanır (sadece ön yüzey boyamalarda arka yüzeye poliüretan yapışkanlığı yüksek arka boya uygulanır) ve fırınlanır.
  • Çift yüzey boyamalarda astarın üzerine talep edilen son kat boya uygulanır ve fırınlanır.
  • Müşteri talebine bağlı olarak koruyucu film uygulaması yapılır,
  • Boyalı metal rulo halinde sarılır ve paketlenir.

BOYALI SAC ÜRETİM LİMİTLERİ

(PPGI) PRE-PAINTED GALVANIZED STEELMin. (mm)Max. (mm)
Kalınlık I Thickness 0,253,00
Genişlik I Width 8001530
Rulo İç Çapı I Coil’s Inner Diameter 508610
Rulo Dış Çapı I Coil’s Outer Diameter 2200
Rulo Ağırlığı I Coil Weight 1000 kg.22000 kg.
Kaplama Miktarı I Coating Weight 60 gr/m2 (both sides)600 gr/m2 (both sides)
Levha Boy I Sheet’s Length 5006000
Paket Ağırlığı I Weight of Sheet’s Package 8000 kg.
Dilme genişliği I Slitting Width 40mm
Renk I Colour Ral Renkleri – Ral Colours
Boya Tipleri I Coating Type Polyester (PE), PVDF, Plastisol (PVC-P), PUR-PA, PUR-PE, PVC, Wrinkel Polyester, HD Polyester.

BOYALI SAC KULLANIM ALANLARI

A- İnşaat Sektöründe

  • Sandwich panel ve kompozit panel üretiminde
  • Dış cephe, çatı kaplanması ve metal kiremit üretiminde
  • Zirai ve askeri bina (hangar) inşaat ürünlerinde
  • Yağmur oluğu üretiminde
  • Metalden yapılan bina giriş, garaj kapıları ve panjur üretiminde
  • Asma tavan panelleri ve aksamının üretiminde
  • Modüler iç mekan yapı malzemeleri üretiminde

B- Dayanıklı Tüketim Mamülleri

  • Beyaz Eşya üretiminde
  • DVD, receiver üretimlerinde

C- Isıtma Sistemlerinde

  • Klima ve vantilatör üretiminde

D- Aydınlatma armatürleri ve Elektrik panoları üretiminde

E- Reklam panoları ve Endüstriyel tasarım uygulamaları

F- Tarım-Hayvancılık Sektöründe: Silo, hayvan barınakları üretiminde kullanılır.

BOYA TÜRÜNE BAĞLI OLARAK ÜRETİLEN BOYALI SACLAR

Kullanılan boyanın içeriğindeki bağlayıcı rolü üstelenen polimer tipleri göz önüne alınarak boyalı saclar aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir;

  • Polyester (PE) Esaslı Boyalı Saclar: Polyester boyaların en güçlü yönleri renk ve parlaklık seçeneklerimin geniş olması ve ekonomik olmalarıdır. Bu nedenle çok yaygın kullanım alanı bulurlar. Bunun yanısıra esneklik, aşınma dayanımı, korozyon dayanımı, nem dayanımı ve darbe dayanımları da iyidir. Dış dayanımlarının, tebeşirlenme dirençlerinin ve parlaklık dayanımlarının düşük olması zayıf yönleri olarak sıralanabilir. Polyester boya kalınlıkları boyalı sacın kullanım yeri ve beklenen performansa bağlı olarak 20-25 μm arasında uygulanır.
    Daha yüksek kalınlıktaki uygulamalar mümkün olmakla beraber esneklik, yüzey görünüm kalitesi anlamında zafiyet göstermesinden dolayı pek tercih edilmemektedir. Polyester boyalı sacların yaygın kullanım alanları; çatı cephe kaplamaları, sandwich paneller, garaj kapıları, asma tavan, kenet yapımı, beyaz eşya ürünleri ve yağmur suyu tahliye sistemleridir.
  • Süper (High Durable ) Polyester Esaslı Boyalı Saclar: Standart polyester boyalara göre daha yüksek renk dayanımı ve bükülebilme özelliğine sahip olan son yıllarda kullanımı artan, özellikle kompozit panel gibi cephe kaplamada tercih edilen bir boya türüdür. Polyester boyaların UV dayanımı RUV2 olarak değerlendirilirken süper polyester boyalar aynı PVDF boyalar gibi RUV4 sınıfında değerlendirilir. Uygulama kalınlığı polyester boyalarda olduğu gibi 20-25 μm arasındadır.
  • PVDF Esaslı Boyalı Saclar: PVDF boyaların en güçlü yönleri renk ve parlaklık dayanımılarının, tebeşirlenme dirençlerinin ve pek çok kimyasala karşı dayanımlarının çok iyi olmasıdır. Esneklik, darbe ve aşınma dayanımları da iyidir. Çizilmeye karşı dirençlerinin düşük olması, renk ve parlaklık seçeneklerinin polyester boyalar kadar çeşitli olmaması ve yine polyester boyalara göre daha düşük kaplama alanlarının olması zayıf yönleri olarak belirtilebilir. PVDF boya kalınlıkları genel olarak 20 μm ile 25 μm arasında değişmektedir.
    PVDF boyalı sacların yaygın kullanım alanları; Boya türleri içinde en iyi renk ve parlaklık stabilitesine sahip olmaları nedeniyle güneşin çok etkili olduğu bölgelerde çatı cephe kaplamalarında, sandwich panellerde ve bunun yanında kompozit üretimi ve reklam panellerinde tercih edilirler.
  • Poliüretan Esaslı Boyalı Saclar: Bu boya türü poliamid takviyesiyle çok yüksek çizilme ve sürtünme
    direnci ne sahiptir. Poliüretan esaslı boyalar düz veya desenli (PUR- PA Texture) şekilde uygulanabilirler. Korozyon dirençleri, renk ve parlaklık dayanımları ve form verilebilirlikleri de iyidir. Poliüretan boyaların yaygın uygulama kalınlıkları 20-25 μm olmakla beraber daha kalın uygulamalar da mümkündür. Poliüretan esaslı boyalı sacların yaygın kullanım alanları; Yüksek çizilme dirençleri sebebiyle garaj kapıları ve panjur (roller shutter) üretimi gibi çizilme direncinin önemli olduğu uygulamalarda tercih edilirler. Çatı ve cephe kaplamaları diğer kullanım alanlarıdır.
  • Kırışık (Wrinkle) Polyester Esaslı Boyalı Saclar: Bükülebilme özellikleri poliamid esaslı boyalarda olduğu gibi yüksektir. Tanecik ve dokusal yapılarının diğer boyalardan farklı olması nedeniyle görsel olarak fark yaratabilen bir boyalı sactır. Özellikle çatı kremit yapımında kullanım alanına sahiptir. Boya kalınlığı talep edilen dokunun ve rengin çeşidine bağlıdır.
  • Plastisol (PVC) Esaslı Boyalı Saclar: Diğer boya türlerine göre çok daha yüksek uygulama kalınlıklarına sahiptirler. 100-200 μm kuru film kalınlıkları yaygın olarak kullanılmaktadır. Korozyon ve nem dayanımlarının çok iyi olması en güçlü yönleridir. Boya türü itibariyle büküme ve şekillendirmeye uygundurlar. Embosser (kabartma) uygulamasına elverişli olmaları önemli özelliklerinden biridir. Renk ve parlaklık dayanımları en zayıf yönleri olarak belirtilebilir. Bu nedenle güneş ışınlarının çok etkili olmadığı bölgelerde (örn. Kuzey Avrupa) yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Plastisol esaslı boyalı sacların yaygın kullanım alanları; UV direncinin çok önemli olmadığı, yüksek korozyon direnci gerektiren uygulamalar ve çatı-cephe kaplamalarıdır.

BOYALI SAC ÜRETİM TOLERANSLARI

Boyalı Sac Üretim Tolerans Tablosu 
Boyalı Sac Üretim Tolerans Tablosu Polyester, Polivinil, Poliüretan Plastisol 
Sac Üretim Tolerans Tablosu Standart: Üst yüzeyin toplam kaplama kalınlığı Şartname ± %10 
20±2mm 25±3mm 
Metalik Renk: Metalik renk kullanıldığında üst 
81±2mm Yüzeyin toplam kaplama kalınlığı 
Üst ve Alt Yüzeyin
Astar Kalınlığı 
4-6mm (5±1mm) 23±3mm 4-6mm (5±1mm) 
Alt Yüzeyin
Kaplama Kalınlığı 
 7±1mm  
Üst Yüzeyin Boya Renginden Sapma Tol. ΔE≤1 Metalik, Fosforlu ve Sedefli için ΔE≤2 
60° Sıcaklıkta mat: ≤10 mat: ≤10 
düşük parlaklık: >10- ≤20 düşük parlaklık: >10- ≤20 
orta parlaklık: >20- ≤40 orta parlaklık: >20- ≤40 
parlaklık: >60- ≤80 parlaklık: >60- >80 
yüksek parlaklık: ≥80 yüksek parlaklık: >80 
Üst Yüzey Kaplamasının Silinmesine Yönelik MEK Testi ≥100  
Metalik Renk ≥50 
Alt Yüzey Kaplamasının Silinmesine Yönelik MEK Testi ≥50 ≥50 
Kaplamanın Üst Tabakası/Adezyon Testi ≥6mm-0 ≥6mm-0 
Alt Yüzey Kaplamasının Adezyon Testi ≥6mm-0 ≥6mm-0 
Alt Yüzey Kaplaması Kalem Sertiği Testi Min.F  
Üst Yüzey Kaplaması
T Bükme Testi 
Max.2,5 T Max.0,50 T 
Darbe Testi ≥10 j  

 

  • Poliamid içerikli boyalar, PVC ve wrinkle boyalar için kalem sertliği bakılmaz.
  • Plastisol boyalar için kalem sertliği ve MEK testi yapılmaz.
  • Poliamid içerikli boyalarda ters darbe testi 4J dür.
  • PVDF boyalarda parlak üretimi gerçekleştirilmez.

BOYALI SAC RENK SEÇENEKLERİ (RAL KATALOG RENKLERİ)

RAL genellikle Avrupa’da kullanılan bir renk eşleştirme sistemidir. Renkleri tarif etmek amacıyla geliştirilmiştir. Günümüzde genellikle Boyalı Sac sektöründe kullanılmakla beraber diğer sektörlerde de sıklıkla kullanılmaktadır. RAL ilk olarak 40 renk ile başlamış, daha sonra gelişerek 1900 üzerinde renk serisine ulaşmıştır.

RAL Klasik koleksiyonu başta olmak üzere dünya üzerinde büyük ilgi görmüştür. Kullanım alanlarına göre renk isimleri de o renklerin kullanıldığı uyarı ve trafik işaretleri, devlet kurumları ve kamu hizmetlerinin isimlerini almıştır. (Örneğin: RAL 1004 – İsviçre Posta Hizmeti, RAL 1021 – Avusturya Posta Servisi, RAL 1032 – Alman Posta Servisi).

Size yardımcı olabilir miyiz?

Sizlere daha etkili bir şekilde yardımcı olabilmemiz ve sunduğumuz hizmetler hakkında daha detaylı bilgi almanız için;

Ürünlerimiz hakkında bilgi almak veya sorularınız var ise